Waar moet goede kantoorverlichting aan voldoen?

Een van de belangrijkste elementen van elk kantoorgebouw is de verlichting. Kantoorverlichting is ontworpen om werknemers een heldere, goed verlichte werkruimte te bieden en de hoeveelheid gebruikte elektriciteit te minimaliseren. Veel bedrijven erkennen tegenwoordig de voordelen van betere verlichting. Het kan de productiviteit verhogen en het comfort van de werknemers verbeteren.

Als het gaat om kantoorverlichting zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. In het algemeen wilt u een lamp kiezen die zich in het juiste Kelvinbereik bevindt, met de juiste kleurtemperatuur. Bovendien wilt u een lamp kiezen die een goede hoeveelheid licht geeft zonder de ogen te vermoeien.

De echte truc voor goede kantoorverlichting is echter om te bepalen welk type verlichting het beste is voor uw specifieke behoeften. Verschillende activiteiten en werkplekken vereisen verschillende lichtniveaus. U moet ook rekening houden met de hoek van de lichtbundel om ervoor te zorgen dat het licht gelijkmatig over de werkruimte wordt verdeeld.

Het gebruik van een lamp met een focuskap is een goede manier om ervoor te zorgen dat het licht op de betreffende taak wordt gericht. Bovendien zal een matte kap het licht mooi verspreiden. Er zijn ook staande lampen, tafellampen en andere soorten lampen die u kunnen helpen de juiste helderheid en kleur te bereiken.

Het belangrijkste om te onthouden als het gaat om kantoorverlichting is dat het het werk voor de werknemers gemakkelijker moet maken. Als uw receptionist bijvoorbeeld gasten begroet, kan hij of zij wat meer helderheid nodig hebben. Dit helpt om de druk op de ogen te verminderen, die kan optreden wanneer mensen lange tijd naar een computerscherm kijken.

Er zijn verschillende bestuursorganen en normorganisaties die de beste praktijken voor kantoorverlichting hebben gedefinieerd. Deze omvatten de Society of Light and Lighting (SLL) en de British Council for Offices (BCoO).

De SLLM beveelt aan dat kantoren een luxwaarde van minstens 500 lux hebben. Veel deskundigen adviseren echter dat het ideaal veel hoger is, namelijk minstens 750. Door de luxwaarde te verhogen, kunnen taken zoals proeflezen op een comfortabel niveau worden uitgevoerd.

Een lamp met een matte kap zal effectiever zijn dan een lamp met een glanzende afwerking, omdat deze meer uniformiteit in de kamer creëert. Een andere manier om de uniformiteit te verbeteren is het gebruik van muurwassers.

De meest voorkomende valkuil bij kantoorverlichting is dat de muren niet genoeg worden verlicht. Naast het verlichten van de muren moet u ze ook mat schilderen. Bovendien kunt u up-light optieken gebruiken. Als u een plafondarmatuur gebruikt, kunt u overwegen een opbouwlamp met een stijlvolle kap te installeren.

Nu u toch bezig bent, wilt u ook de verlichting van een vergaderzaal in overweging nemen. In deze ruimten wordt meestal niet aan een bureau gewerkt, maar worden discussies gevoerd. Een opvallende pendel kan het centrale werkgebied verlichten en tegelijkertijd een reflecterend licht geven.

Andere factoren om in gedachten te houden zijn de kleurtemperatuur en de stralingshoek. De beste verlichting voor een vergaderruimte is een mix van gericht en diffuus licht.

Scroll naar boven